IK BENTE, BEN ALLEBEI,  

IK BENTE, BEN ALLEBEI,  

IK BENTE, BEN ALLEBEI,  

IK BENTE, BEN ALLEBEI,  

IK BENTE, BEN ALLEBEI,  

IK BENTE, BEN ALLEBEI,  

ABOUT

Om me heen waren altijd zoveel mensen die dachten te weten hoe het hoort, dat ik soms geneigd was om conventies waar ik nooit voor had gekozen in- en uit te ademen alsof het mijn eigen ademstroom was.

Mijn weg in dit leven begon bij mijn geboorte op een oude boerderij in een klein dorpje. Ik belandde in de armen van twee bewuste ouders en daaromheen een broer, een zus en heel wat dieren. Als een stevige baby van vijf kilo kwam ik ter wereld, dat zou je kunnen zien als een vurige wil om er te Zijn. Mijn naam Bente past hier goed bij.

Gaandeweg ben ik dit vuur wat kwijtgeraakt. Opgroeiend was ik een ‘jongensachtig meisje’ zoals dat vaak genoemd wordt. Mijn lievelingsbezigheid was honkbal, hier ging ik volledig in op. Buiten het veld, begon ik het echter steeds lastiger te vinden om mee te komen met ‘het gangbare’, vooral op de middelbare school werd dit contrast vrij duidelijk. Zo gingen mijn vriendinnen zich interesseren voor make-up en kleding, terwijl ik het liefst elke dag in een joggingbroek liep. Ik ging me anders voelen en ervaren.

 

Uiteindelijk zoek je als puber een bepaalde veiligheid, dus besloot ik me te conformeren aan de mensen om me heen. Mijn natuurlijke energie en kwaliteiten kwamen te liggen onder een dikke laag van aanpassing. Waar mijn masker alsmaar groter werd, werd mijn levensvuur alsmaar kleiner. Het hoogtepunt hiervan bereikte ik in 2016 toen ik mezelf volledig verloor in een arm stadje in Peru. Bovenop al het meebewegen in de hokjes en kaders in Nederland, moest ik nu ook nog mijn geaardheid verstoppen. Ik kon de deksel van mijn onderdrukkingsemmer niet meer dichtdoen. Ik stortte in en stelde mezelf tegelijkertijd éindelijk de vraag: ‘wat is dan in godsnaam de roeping van mijn ziel?’

Het antwoord lag op mijn nachtkastje: een boek over lichaamsgericht werk, iets wat al een langere tijd mijn interesse wekte. Eenmaal thuis ben ik me daar meteen in gaan verdiepen in de vorm van allerlei workshops, cursussen en opleidingen op verschillende vlakken. Ik leerde weer om van binnenuit te leven en ik kwam laagje voor laagje dichterbij mijn kern.

Wanneer ik bij mijn kern kwam door middel van oefeningen en meditaties, kon ik vaak ervaren dat ik me niet enkel vrouw voelde. Als ik iets deed waarbij ik alleen als vrouw werd gezien of ingedeeld, kreeg ik een onbehaaglijk gevoel, alsof er een fout was gemaakt, alsof je ineens in de verkeerde klas stapt. Aan de andere kant voelde ik me ook niet thuis bij alleen maar mannen. Ik voelde me thuis als ik vrouw én man kon zijn.

Genderneutraal was een term die rond die tijd opkwam. Dit was niet een term die mij aansprak, al waren de praktische veranderingen in het dagelijks leven die ermee gepaard gingen heel erg welkom. Ik voelde me niet géén man en géén vrouw, ik voelde me allebei. Ik wilde de vurige energie van het vrouwelijke zowel als het mannelijke in één lichaam belichamen: ik wilde het totale, niet het neutrale. Zo kwam ik uiteindelijk met de term: gendertotaal. Een man en vrouw in één.

Doordat ik mezelf een vrijbrief had gegeven om niet maar één deel te hoeven leven óf helemaal niks, kwam mijn levendigheid en sprankeling weer terug. De vurige energie waar ik mee geboren was werd weer voelbaar, evenals mijn eigenwaarde. Dat wat ik in al die jaren op allerlei manieren negatief had gemaakt, werd ineens mijn kracht: ik ken beide kanten, ik kan me inleven, ik kan verbinden, ik ben veelzijdig. Zodra ik dit ging delen met de wereld, merkte ik dat er veel enthousiaste reacties kwamen. De vreugde van andere mensen ging erover dat het een vorm was waarin alles mogelijk was, alles kan en niks moet. Door mijn teruggevonden levenslust en de ervaring dat mijn term en visie aansloeg bij anderen, raakte ik geïnspireerd om er echt wat mee te gaan doen.

Er zijn genoeg mensen die struggelen met een gendervraagstuk, of juist alleen maar vrouwelijke óf mannelijke aspecten in zichzelf toestaan en daarmee in de knel komen. Ik ken het en ik ken ook het gebrek aan begeleiding om me heen. Juist daarom, ondersteun ik mensen graag naar een plek waar alles er mag zijn en gezien mag worden als kracht.

“IK BEN NIET ALLEEN MAN, IK BEN NIET ALLEEN VROUW. IK BENTE, BEN ALLEBEI.”

die/diens

OPLEIDINGEN & CURSUSSEN

2012 – 2016
Social Work – Hogeschool Utrecht
2017 – 2022
Inner Grounding Therapy – Soul Institute
2018
Bio-Energetica – Marianne Ingen Housz
2018
Integrale massage – Esoterra
2018 – 2022
Training communicatieve vaardigheden – Centrum voor Tantra

Tevens werkzaam als tantrabegeleider voor Queer workshops bij Bliss Your Body. Zie http://www.blissyourbody.nl